FANDOM


Ова страница објашњава како да додате странице на овај вики. Прво би требало да прочитате ову страницу и обратитe се администраторима или другим корисницима ако и даље не разумете како да додајете странице.

Како функционише наш вики Edit

Када претражујете по нашем викију, као сада, странице ће бити приказане у Вашем корисничком језику, који сте изабрали у подешавањима. Ако читате ову страницу, то обично значи да је Ваш матерњи језик српски. Ако наиђете на страницу на енглеском језику на овом викију, то значи да још није преведена на Ваш језик.

Такође је могуће да сте завршили директно на подстраници од странице на нашем викију, на пример Add/en, у ком случају она ће увек бити приказана само у једном језику. Ове подстранице су, у ствари, резултат претраживања по нашим страницама. База страница садржи предложак који додаје заставе на врху, и део кода са подстранице потребно је да прочитате.

Због тога, сав текст са странице ће се налазити у подстраницама. Ове подстранице треба направити и мењати, пре него што можете да их видите на Вашем језику. Ова страница вам објашњава како да то урадите: пажљиво јеп рочитајте, а ако и даље имате питања после тога, питајте једног од администратора.

Напомена: овај систем се користи за главни именски простор. Категорије, блогови и МедијаВики-поруке функционишу другачије; видите на дну ове странице.

Кораци да бисте додали страницу Edit

  1. Направите страницу/подстраницу на одговарајућем месту.
  2. Преведите са енглеског страницу на твој језик на новонасталој страници.
  3. Питајте администратора да створи МедијаВики страницу за њу.
  4. Додајте заставу за Ваш језик на страницу

Корак 1: Направите Edit

Први корак је да направите страницу на Вашем језику. То можете да урадите тако што ћете додати шифру за Ваш језик (на пример sr или pt) и додати га малим словима на крају УРЛ адресе странице. На пример: да преведете Babel са енглеског на српски, треба да идете на Babel/sr.

Да бисте креирали ову страницу, можете да кликнете на Направи (дугме на врху странице). Када сте у едитору, можете да копирате садржај (име странице)/en у вашу нову страницу, да се осигурате да користите исто кодирање и формат.

Корак 2: Преводити Edit

Сада када имате исправну страну, можете да почнете са превођењем садржаја. Ако имате ископирану енглеску верзију, само замените енглески текст (са изузетком {{PAGENAME}}-ова) по тексту жељеног језика.

Ако сте на пола пута зауставили превођење странице јер Вам је понестало времена или не желите више да преводите, то није проблем. Само оставите непреведени део на енглеском, тако да може касније бити преведен, и тако да корисници не морају да се пребацују свој језик да би прочитали целу страницу.

Корак 3: Питајте за МедијаВики Edit

Када сте објавили страницу (без обзира да ли је завршена или не), мораћете да контактирате администратора. Администратор ће морати да дода Вашу страницу на МедијаВики да би била приказана. Само пошаљите линк на страницу коју сте креирали на Зиду Порука администратора и замолите га/је да дода страницу. Обично, администратор ће одговорити у року од дан или два (48 сати).

Корак 4: Заставе Edit

Док чекате на одговор од администратора, можда ћете желети да на страницу додате заставицу за лако пребацивање на Ваш језик. Користећи {{Flagnav}}, измените основну страницу и додајте Ваш језик. На пример, ако желите да додате српски и португалски на њега, писали бисте:

{{Flagnav
|en
|sr
|pt
}}

За потпуну документацију, посетите Шаблон:Flagnav. Ако Ваш језик није на листи, молимо Вас да контактирате администратора.

Изузеци Edit

  • За категорије, користимо табовање.
  • Блог постови: User blog:Yatalu/Неки наслов треба да буду преведени на User:Yatalu/Blog:Неки наслов/xx. Администратори и аутор блога могу додавати преводе за њихов блогу.
  • Преводи за МедијаВики поруке (на пример MediaWiki:Wiki-navigation-int) требају бити објављени на страници MW messages.

Питања Edit

Да ли имате нека питања? Не разумете како то ради? Увек можете тражити детаљније објашњење од наших српскх корисника овде или од администратора.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.